Akkerbouw

Nieuws

België test transgene aardappelen uit Wageningen

Wetteren – De Belgische onderzoeksinstituten Ilvo en VIB, de Universiteit Gent en de Hogeschool Gent gaan een veldproef aanleggen in Weteren met genetisch veranderde aardappelen die resistent zijn gemaakt tegen phytophthora.

”De aardappel belast niet alleen het milieu minder, maar kan ook voor de Vlaamse boeren heel wat voordeel opleveren”, zegt Lieve Gheysen, professor Plantenbiotechnologie aan de Universiteit Gent, in een interview met het Vlaamse informatiecentrum Vilt.

Op het proefveld worden 27 verschillende genetisch gewijzigde aardappelsoorten gepoot. ”Eén daarvan is ontwikkeld door BASF Plant Science en de andere 26 lijnen komen van de universiteit van Wageningen”, zegt Gheysen. ”Bij wilde aardappelsoorten uit de Andes zijn resistente genen tegen phytophthora te vinden. Die kunnen we gaan inkruisen via conventionele veredeling, maar dan duurt het ruim 20 jaar om een productief resistent ras te ontwikkelen. Door middel van genetische modificatie kunnen resistente genen meteen in de plant worden gebracht”, aldus Gheysen.

Een ander voordeel is dat op deze manier de raseigenschappen van de hoogproductieve aardappelsoorten behouden blijven. Gheysen: ”En we kunnen meervoudige resistentiegenen tegelijk inbrengen. Dat is veel duurzamer, want de aardappelziekte kan dan veel minder snel de resistenties doorbreken.”

Het burgerinitiatief Belgian Field Liberation Movement wil 29 mei een deel van het veld vernietigen tijdens een ”nationale veldbevrijdingsdag”. Daarom was tijdens het poten een grote politiemacht op de been. Het perceel wordt tijdens de maandenlange proef dag en nacht bewaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.