Akkerbouw

Nieuws 178 x bekeken

Bayer Cropscience: droogte laat sporen na op tarwe

Mijdrecht – De extreem droge omstandigheden laten sporen na op tarwe. Dat meldt gewasbeschermingsmiddelenleverancier Bayer Cropscience na de vierde tarwemonitoring van dit seizoen.

De afgelopen dagen is plaatselijk wat neerslag gevallen en ook de komende dagen wordt regen voorspeld. Hoewel de structurele droogte daarmee niet voorbij is, heeft dit een gunstig effect op de tarwe. Keerzijde is dat schimmelziekten onder vochtige, broeierige omstandigheden ook weer meer kansen krijgen.
De stand van de tarwe gaat snel achteruit. Op vrijwel alle gewassen sterft het oudere blad versneld af. Door de aanhoudende droogte vertonen de gewassen stikstof-gebrekverschijnselen en ook structuurplekken tekenen zich scherp af. Waar mogelijk wordt tarwe beregend.
De ontwikkeling van de tarwe verloopt juist bijzonder snel. In de vroeger gezaaide percelen komt het vlagblad al te voorschijn. De stengelstrekking kan die snelle blad- en aarontwikkeling niet bijhouden. De tarwe is daarom relatief kort.
De septoriadruk is door het droge weer laag, maar met de voorspelde neerslag krijgt de ziekte mogelijk wel kansen.

Of registreer je om te kunnen reageren.