Akkerbouw

Nieuws

BAI pleit voor andere opzet cash settlement aardappel

Frankfurt – De opbouw van de cash settlement (afwikkelprijs) van de termijnmarkt in Frankfurt drukt de notering. Dat stelt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI).

Eurex berekent iedere donderdag de European Processing Potato Index, die wordt gebruikt als cash settlement. Termijncontracten die na de laatste handelsdag nog open staan worden voor die prijs afgewikkeld. De index wordt berekend op basis van noteringen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België. Donderdag 28 april is voor het laatst gehandeld in het aprilcontract. Op vrijdag stonden nog 1.282 posities open.

De index werd gebaseerd op een Nederlandse prijs van € 20,30. De Duitse inbreng was € 18,22. Die van België (€ 14,60) en Frankrijk (€ 14) waren een stuk lager. ”Dat komt omdat in Frankrijk en België alleen gebruik wordt gemaakt van Bintje-prijzen. Die bepalen echter de onderkant van de markt en ook in België en Frankrijk krimpt het Bintje-areaal. Het wordt tijd met een ruimere prijsrange te noteren waarin meedere rassen zijn vertegenwoordigd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.