Akkerbouw

Nieuws 270 x bekeken

Akkerbouwers dekken droogteschade in

Lelystad - De animo voor droogtecertificaten is groter dan verwacht. Dat vertelt Kees Maas, directeur bij DCA-Markt. Dit agrarische dienstencentrum is de Nederlandse agent voor het systeem om weerrisico’s af te dekken.

“De afgelopen vier weken hebben we tientallen certificaten afgesloten om opbrengstderving bij droogte te compenseren.”

De certificaten zijn bij uitstek geschikt voor extreme weersomstandigheden, zegt Maas. “Je moet op die extremen anticiperen en we zien dat landbouwers dat ook doen. Gek genoeg niet alleen op de droogte. Er worden ook alweer regencertificaten afgegeven. De gedachte daarbij is dat de neerslag die nu niet valt, in augustus en september is te verwachten.”

Dat agrarisch ondernemers zich steeds vaker indekken tegen weerrisico’s, heeft te maken met de afzetmethodes. “We zitten in Nederland in een structuur gevangen waarin de prijzen voor producten steeds meer vooraf worden afgesproken. Daardoor ontstaat de behoefte voor bescherming tegen opbrengstderving. Degene met vrije aardappelen heeft die behoefte niet. Bij een kleinere oogst is de prijs veelal hoger.”

Weercertificaten zijn financiële producten die bedrijven helpen om de negatieve effecten van slecht of ongewenst weer te beperken. De berekeningen zijn statistisch opgebouwd en gebaseerd op data van officiële weerstations. Alle parameters zijn zelf te bepalen, volgens behoefte en budget.

Een groot verschil met klassieke verzekeringsproducten dat de uitbetaling automatisch gebeurt, kort na het verlopen van het certificaat. Het is dus niet nodig om verliezen aan te tonen of een schade-expert te ontvangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.