Akkerbouw

Nieuws 398 x bekeken

Agriver: vorstschade Veenkoloniën valt mee

Hasselt – De schade aan gewassen in de Veenkoloniën als gevolg van de nachtvorst begin mei valt volgens verzekeraar Agriver ontzettend mee.

”Naar aanleiding van de vele meldingen uit het gebied, hebben we iemand op pad gestuurd”, vertelt Marien Boersma van Agriver. Hij constateerde dat op 95 procent van de percelen de vorstschade lager is dan 10 procent, het eigen risico van de verzekering. ”Dat betekent dat telers zowel bij ons als bij een andere verzekeraar niets krijgen uitgekeerd. Dat zien telers ook wel in.”

Boersma maakt duidelijk dat er een groot verschil bestaat tussen bladschade en daadwerkelijke opbrengstderving. ”Het ziet er nu heel vervelend uit, maar daar kun je doorheen kijken. Het ziet er al anders uit dan vlak na de vorst. Kijk maar eens hoe het er over twee weken bij staat.”

De verzekeraar moet nu al een inschatting maken van de uiteindelijke schade. Vereinigte Hagel vervroegde voor deze situatie de ingangsdatum van de weersverzekering van 15 naar 1 mei. De verzekeraar schat het getroffen gebied op 30.000 hectare. De definitieve schade wordt later vastgesteld.

Gert Jan van Dijk van Onderlinge Weerschade Verzekering (OWV) – een initiatief van LTO, Rabobank en Achmea – geeft aan dat er geen meldingen zijn gekomen over vorstschade. ”We hebben verzekerden in het gebied, maar het is natuurlijk aan de mensen om dat wel of niet te melden.”

”Pas aan het eind van de rit zie je welke schade hieruit rolt”, geeft ook Boersma aan. ”Maar op basis van het huidige bladverlies lijkt ons uitkering niet noodzakelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.