Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Agritel: graanprijs stijgt doordat tekort dreigt

Parijs – De graanprijzen zijn vorige week gestegen door een dreigend tekort op de wereldmarkt. Speculatie speelt in deze stijging geen rol, stelt analysebureau Agritel.

Volgens Agritel hebben speculanten hun posities op de termijnmarkt afgebouwd. ”Als speculanten weer investeren in graan, kan de prijs verder stijgen.”

Agritel stelt dat het weer de graanmarkt beïnvloedt. ”Vooral in Frankrijk is het droog. In de VS wordt de inzaai van mais bemoeilijkt door regen. Akkerbouwers zullen minder mais zaaien en meer sojabonen, terwijl de maismarkt al krap is. In het Zuiden van de VS heeft tarwe regen gekregen, maar veel handelaren geloven dat de regen te laat is gekomen om de tarwe te laten herstellen.”

In Centraal-Europa is 40 procent van de normale hoeveelheid regen gevallen dit voorjaar.
In Zuidoost-China is sinds 1961 niet zo weinig regen gevallen. Zo’n 2,2 miljoen hectare gewassen heeft een tekort aan water. Het Poyang-meer, de grootste Chinese zoetwaterreserve, heeft een tiende van de normale omvang.

Oekraïne komt met exportheffing op graan
Oekraïne stelt heffingen in op de graanexport van 1 juni 2011 tot 1 januari 2012. De heffing op tarwe en spelt is 9 procent van de waarde of minstens 17 euro per ton. Gerst wordt met 14 procent belast of minstens 23 euro. Voor mais is dat 12 procent of minstens 20 euro. Deskundigen stellen dat de heffingen in strijd zijn met de WTO-regels. Oekraïne mag de graanexport alleen beperken als een tekort dreigt. Analisten zeggen dat dat niet het geval is. Het ministerie van landbouw verwacht een graanoogst van 45 miljoen ton, bijna 6 miljoen ton meer dan vorig jaar.
Analysebureau Ukragroconsult denkt dat de heffingen worden ingevoerd omdat de regering geld nodig heeft. ”De relatie met het IMF staat sterk onder druk omdat Oekraïne het pensioenstelsel nog steeds niet heeft hervormd. Een nieuwe lening is daardoor niet te verwachten.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    DOORDENKER.

    Tekort aan graan??? De oplossing de ethanol produktie stopzetten ,in amerika gaat 39% van alle mais in etanol met deze ethanol wordt nog slehts 10% van de benzine vervangen voor personenwagens Dit wordt nooit een oplossing om aardolie te vervangen , zuinige auto"s is een veel betere oplossing.

Of registreer je om te kunnen reageren.