Akkerbouw

Nieuws

Afname ijsbergslaproductie verwacht

Castricum – Door de droogte hangt een afname van de ijsbergsla-aanvoer in de lucht. Dit kan een positief effect hebben op de prijs.

De Noord-Hollandse teler Joep Sprenkeling is tevreden over de kwaliteit van zijn product en is positief gestemd over de marktsituatie. ”Wij kunnen beregenen, dat hebben we goed onder controle. Vooral op zandgronden moeten we heel veel beregenen. Dat kost geld; de haspel draait 24 uur per dag, de rekeningen voor dieselolie zijn niet kinderachtig.”
Sprenkeling beregent het liefst vanuit bronnen. Die mogelijkheden houdt hij goed in de gaten bij het huren van percelen.

Het gevolg is een prima product dat voor ongeveer de kostprijs, net een kwartje, wordt verkocht. ”Iets beter dan vorige week, maar niet om over naar huis te schrijven. Door de droogte en de koude nachten verwacht ik dat de aanvoer wat afneemt. Ik denk dat de prijs hierdoor kan stijgen.”
Voor het Noordwesten wordt een paar millimeter regen voorspeld.  Een druppel op de gloeiende plaat. Dat schiet echt niet op. Als er wel veel neerslag komt, kan het gewas best eens een groeispurt maken. IJsbergsla kan dat wel hebben. We liggen bovendien voor op schema, dus dat zou niet erg zijn. ”

Paul Huijs, teeltadviseur bij Enza Zaden bevestigt dat verhaal. ”Na een vrij heftig begin van het afzetseizoen, wordt de aanvoer nu waarschijnlijk rustiger en dat kan prijsverhogend werken.” Bovendien vindt nu een overgang plaats van de teelt onder acryldoek naar de onafgedekte teelt. IJsbergsla die zonder doek is geteeld, loopt wat achter, wat voor wat rust in de afzet zorgt.

Telers lopen volgens Huijs steeds meer op hun tenen om alle hectares voldoende vochtig te houden. ”In dit schrale weer droogt het water zo weer op. Hoe langer het droog blijft, hoe moeilijker het wordt. Elke keer alle percelen langs met haspels kost veel tijd en geld. Het gewas groeit ook niet zo goed als bij natuurlijke neerslag met bijbehorende omstandigheden.”
Tot nu toe liep de afzet van ijsbergsla vrij moeizaam. ”Ik denk dat er nu wel kansen gaan komen”, zegt Huijs. ”Hopelijk worden de extra inspanningen van telers dan beloond.”

Of registreer je om te kunnen reageren.