Akkerbouw

Nieuws

Wasverplichting kan aardappelexport decimeren

Den Haag - De Nederlandse export van aardappelen naar Rusland keldert met 90 procent als alle aardappelen gewassen moeten worden. De aardappelnoteringen op de termijnmarkt in Frankfurt daalden daardoor scherp op vrijdag.

Het termijncontract voor levering in april dit jaar moest 4,4 procent inleveren naar €17,40. Het novembercontract verloor 4,6 procent aan waarde en belandde op €18,40.

De aardappelnoteringen staan onder druk doordat vanaf 18 april alle aardappelen die naar Rusland worden geëxporteerd moeten worden gewassen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wil zo voorkomen dat de Russen aardappelcysteaaltjes vinden in de aanhangende grond. De regels voor de bemonstering van aanhangende grond komen dan te vervallen, zegt een woordvoerster. ”De sector kan tot 18 april met een alternatief komen voor het wassen. Anders gaat de verplichting in.”
Er is onvoldoende capaciteit bij de exporteurs om al die aardappelen te wassen. De handel vreest dat meer aardappelen in Nederland moeten blijven en dat zet de prijs onder druk.

Directeur René van Diepen denkt dat de export naar Rusland kan terugvallen naar 10 procent van de huidige hoeveelheid. “Nu gaat een kwart van alle exportaardappelen naar Rusland. Nederland heeft daar een hele goede positie opgebouwd. We gaan met de exporteurs om tafel zitten om een oplossing te zoeken. De regels voor de grondbemonstering waren al aangescherpt. We zoeken alternatieve maatregelen zodat we praktisch dezelfde garanties kunnen geven als wanneer de aardappelen worden gewassen.”

De aardappelprijs staat ook onder druk doordat het voorjaar erg vroeg is. Bij een normaal groeiseizoen betekent dit dat de verwerkende industrie eerder kan overstappen op aardappelen van de nieuwe oogst en minder van de oude oogst nodig heeft. De laatste weken staat de aprilnotering van de termijnmarkt onder de cash settlementprijs, die wordt berekend op basis van telersprijzen in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.