Akkerbouw

Nieuws

Wassen aardappelen voor Rusland verplicht vanaf 18 april

Den Haag – Alle aardappelen die naar Rusland worden geëxporteerd moeten vanaf 18 april worden gewassen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wil zo voorkomen dat de Russen aardappelcysteaaltjes vinden in de aanhangende grond.

De regels voor de bemonstering van aanhangende grond komen dan te vervallen, zegt een woordvoerster. ”De sector kan tot 18 april met een alternatief komen voor het wassen. Anders gaat de verplichting in.”

Volgens algemeen directeur Bas Rijk van aardappelhandel Verhagen in Dinteloord zijn de gevolgen moeilijk in te schatten. ”Er is een beperkt aantal exporteurs dat aardappelen kan wassen. Ik verwacht dat die bedrijven zich richten op de export naar Rusland, terwijl andere exporteurs vooral de afzetmarkten in Oost-Europa gaan bedienen. Er zullen vanaf 18 april minder aardappelen naar Rusland gaan, maar we hebben het grootste deel van het exportseizoen al achter de rug.”

De wasverplichting kost 2 tot 3 cent per kilo. Rijk: ”En de verwerkingscapaciteit loopt zo’n 20 tot 30 procent terug. Bovendien zitten onze afnemers er niet op te wachten, omdat het wassen de houdbaarheid van de aardappelen beperkt, tenzij ze ook tijdens het transport en de overslag goed worden gekoeld.”

Ondanks de nadelen vindt Rijk het wassen noodzakelijk. ”We willen de export naar Rusland behouden. Het heeft de aardappelprijs flink ondersteund dit seizoen.”

Rusland heeft een paar keer cysteaaltjes, die aardappelmoeheid veroorzaken, gevonden in partijen aardappelen uit Nederland. Daardoor moesten vanaf eind december van alle gereedstaande partijen aardappelen grondmonsters worden onderzocht op aaltjes. In februari zijn de regels nog eens aangescherpt.

Vorige maand maakte Rusland opnieuw melding van de vondst van cysteaaltjes in tien partijen aardappelen uit Nederland. Die partijen waren door de NAK gecertificeerd, maar slechts twee partijen aardappelen kwamen uit Nederland. De andere partijen kwamen uit Frankrijk, Ierland en Engeland en werden via Nederland gereëxporteerd.

Volgens het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel is dit seizoen tot en met februari 147.996 ton consumptieaardappelen geëxporteerd naar Rusland. Rusland kocht in dezelfde periode vorig seizoen 24.386 ton Nederlandse aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.