Akkerbouw

Nieuws 320 x bekeken

Wasplicht voor export aardappel naar Rusland

Den Haag – Alle aardappelen die naar Rusland worden geëxporteerd moeten vanaf 18 april worden gewassen. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wil zo voorkomen dat de Russen aardappelcyste-aaltjes vinden in de aanhangende grond.

De regels voor de bemonstering van aanhangende grond vervallen dan, zegt een woordvoerster. ”De sector kan tot 18 april met een alternatief komen. Anders gaat de wasverplichting in.”

Volgens algemeen directeur Bas Rijk van aardappelhandel Verhagen in Dinteloord zijn de gevolgen moeilijk in te schatten. ”Er is een beperkt aantal exporteurs dat aardappelen kan wassen. Ik verwacht dat die bedrijven zich richten op de export naar Rusland, terwijl andere exporteurs vooral de afzetmarkten in Oost-Europa gaan bedienen.”

De wasverplichting kost 2 tot 3 cent per kilo. Rijk: ”En de verwerkingscapaciteit loopt zo’n 20 tot 30 procent terug. Bovendien zitten onze afnemers er niet op te wachten, omdat het wassen de houdbaarheid van de aardappelen beperkt, tenzij ze ook tijdens het transport en de overslag goed worden gekoeld.”

Ondanks de nadelen vindt Rijk het wassen noodzakelijk. ”We willen de export naar Rusland behouden. Het heeft de prijs flink ondersteund dit seizoen.”

Rusland heeft een paar keer cyste-aaltjes, die aardappelmoeheid veroorzaken, gevonden in partijen aardappelen uit Nederland. Daardoor moesten vanaf eind december van alle gereedstaande partijen aardappelen grondmonsters worden onderzocht op aaltjes. In februari zijn de regels nog eens aangescherpt.

Of registreer je om te kunnen reageren.