Akkerbouw

Nieuws

Wasplicht kost 90 procent aardappelexport Rusland

Den Haag - De Nederlandse export van aardappelen naar Rusland keldert met 90 procent als alle aardappelen gewassen moeten worden.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) wil met de wasverplichting voorkomen dat de Russen aardappelcyste-aaltjes vinden in aanhangende grond.

Vanaf 18 april moeten alle aardappelen voor Rusland worden gewassen. Er is onvoldoende capaciteit bij de exporteurs om alles te wassen. Directeur René van Diepen van de Nederlandse Aardappel Organisatie denkt dat de export naar Rusland kan terugvallen naar 10 procent van de huidige hoeveelheid. “Nu gaat een kwart van alle exportaardappelen naar Rusland. We bedenken met de exporteurs een alternatief zodat we praktisch dezelfde garanties kunnen geven als wanneer alle aardappelen worden gewassen.”

De VWA wacht af waar de sector mee komt, zegt een woordvoerster. “Zodra de sector een voorstel heeft, zullen wij dit beoordelen.”

Volgens handelaren komt er een plan dat meer grondmonsters verplicht stelt, met meer garanties dat exportpartijen werkelijk zijn bemonsterd. Bovendien blijft de wasverplichting voor buitenlandse aardappelen die via Nederland naar Rusland gaan.

Lees ook: Wasplicht voor export aardappel naar Rusland

Of registreer je om te kunnen reageren.