Akkerbouw

Nieuws

Vuur en droogte decimeren Texaanse tarweoogst

Austin - Natuurbranden, hitte, wind en droogte decimeren de graanoogst van Texas.

Dat schrijven landbouwspecialisten van de Texas A&M universiteit. Op dit moment is 40 procent van de Texaanse tarwe in een slechte conditie, aldus de universiteit. Mogelijk gaat twee derde van de Texaanse graanoogst verloren, aldus de universiteit. Volgens de Texas Forest Service is in Texas reeds 61.000 hectare afgebrand. De brand woedt met name in West-Texas. Door een harde wind ontstaat in combinatie met hitte en droogte niet alleen erosie, maar het bemoeilijkt ook de taak van de brandweer. De vlammen gaan alle kanten op.

Enkele duizenden stuks vee zijn al vanwege de branden verplaatst, aldus persbureau Reuters. In één geval is zelfs een gevangenis overhaast ontruimd. Texas kende ook in 2009 en 2006 door warmte, droogte en branden een zeer slechte oogst. In maart 2006 stond zelfs 65 procent van de tarwe er slecht bij. In de laatste jaren is wel door boeren geïnvesteerd in irrigatie. Zo’n 20 procent van het tarweareaal is nu geïrrigeerd.

De verwachting is dat meer geld zal worden gestoken in irrigatie nu graanprijzen al enige tijd op historisch hoge prijzen liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.