Akkerbouw

Nieuws

Vlaanderen teelt meer aardappelen

Kruishoutem – Het areaal bewaaraardappelen in Vlaanderen groeit dit jaar met 5 procent. De Vlaamse akkerbouwers telen ook meer vroege aardappelen.

Het onderzoeksinstituut PCA heeft een enquête gehouden onder 125 aardappeltelers in Vlaanderen naar ras en areaal aardappelen van dit jaar. Uit de enquête blijkt dat de telers 25 procent van het areaal onder contract telen. Dat was 31 procent in 2010. Deze resultaten zijn echter voorlopig, benadrukt het PCA. ”Op het moment van de enquête waren nog niet alle contracten opgesteld en nog niet alle telers kenden hun definitieve aardappelareaal.”

Verder blijkt dat het areaal Bintje in Vlaanderen dit jaar 9 procent krimpt. Vorig jaar is 42.254 hectare Bintje geteeld in heel België. Dat was 54 procent van het areaal vroege en bewaaraardappelen. Het areaal was gelijk verdeeld over Vlaanderen en Wallonië.

Het areaal met andere industrierassen stijgt met 6 procent in Vlaanderen, meldt het PCA. ”Dit is opnieuw een grote stijging na de 11 procent van 2010 en 2009. Volgens het statistisch bureau NIS is het aandeel andere rassen binnen de bewaaraardappelen in tien 10 jaar gestegen van 24 tot 38 procent in Vlaanderen.”

Fontane is het grootste ras geworden in Vlaanderen na Bintje. Dat was altijd Asterix. Ook Innovator heeft areaal gewonnen dit jaar. Andere belangrijke rassen in Vlaanderen zijn Felsina, Markies en Ramos. Over het areaal en de rasverdeling in Wallonië zijn nog geen cijfers bekend.

Vorig jaar oogstte België een record van 3,6 miljoen ton aardappelen. Er is in 2010 een recordareaal van 78.642 hectare consumptieaardappelen verbouwd. Dat was een groei van 10,5 procent ten opzichte van 2009.

Het voorjaar is dit jaar vroeg ingezet, stelt het PCA. ”Begin april was al 18 procent van de bewaaraardappelen gepoot. De voorbije tien jaar lag de gemiddelde pootdatum van Bintje op 23 april. Dit jaar zal dit tijdstip mogelijk twee weken vroeger liggen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.