Akkerbouw

Nieuws 199 x bekeken

VTA: historisch kleine voorraad aardapplen

Noordhoek – Telers hebben nog 25 procent van de hoofdoogst aardappelen op voorraad liggen. De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) spreekt van een historisch kleine voorraad.

De VTA heeft de derde inventarisatie gehouden van dit seizoen van de aardappelvoorraad bij telers. In tonnen gemeten was de voorraad 27 procent kleiner dan op 15 april 2010. Tot en met 15 april is er dit seizoen 19 procent meer aardappelen afgeleverd dan het jaar ervoor.

Van de hoofdoogst lag op de peildatum 15 april nog 25 procent in de bewaring. Daarvan is 9 procent vrij en 16 procent al verkocht. Vorig jaar op 15 april lag nog 35 procent van de hoofdoogst in de bewaring, waarvan 17 procent vrij en 18 procent vastgelegd.

De verwerkende industrie heeft later in het seizoen relatief meer aardappelen vastgelegd die in de bewaring lagen, concludeert VTA-bestuurder Meeuw de Bruijne. ”Dat zijn dan vaak meeleveraardappelen die in de box bij de teler blijven liggen, maar wel al zijn verkocht voor levering later in het seizoen.”

De Bruijne verwacht dat de aardappelvoorraad van de oude oogst begin juni op kan raken. ”Gezien de beperkte hoeveelheid die nog in opslag zit en als het tempo van afleveren zo doorzet, is die mogelijkheid er zeker.”

De Bruijne denkt dat veel telers aardappelen hebben verkocht vanwege het vroege voorjaar. ”Maar je moet maar afwachten wat het groeiseizoen gaat brengen. En zelfs in een goed groeiseizoen komt de nieuwe hoofdoogst een week tot tien dagen eerder. Dat is nog niet genoeg om het gat te dichten tussen de oude en de nieuwe oogst.”

Of registreer je om te kunnen reageren.