Akkerbouw

Nieuws 184 x bekeken

VS beoordeelt stand wintertarwe als slecht

Washington - De wintertarwe in de VS staat op 37 procent van de percelen er goed of uitstekend bij. Vorig jaar plaatste het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) eind maart 65 procent van de tarwepercelen in de twee hoogste kwaliteitsklassen.

De tarwestand krijgt de slechtste beoordeling sinds 2002, toen eind maart 31 procent van de tarwe als goed of uitstekend werd beoordeeld. Van alle wintertarwepercelen staat 32 procent er slecht of heel slecht bij. Dat was eind maart vorig jaar 6 procent.

Het USDA heeft de eerste tarwestand voor heel de VS gepubliceerd. Het ministerie schrijft de slechte tarwestand toe aan een gebrek aan neerslag. Dat treft vooral de staten Texas, Oklahoma, Kansas en Colorado. Deze staten kregen de laatste dertig dagen slechts een kwart van de normale hoeveelheid neerslag. In Texas en Colorado valt geen enkel tarweperceel in de klasse uitstekend. Oklahoma had de droogste maand maart ooit.

De slechte stand van de tarwe maakt de kans groot dat de VS minder tarwe gaat produceren dan gedacht. Daardoor stijgt de tarweprijs, ook omdat de weersvooruitzichten geen regen van betekenis voorspellen. De tarweprijs wordt ook omhoog getrokken doordat mais steeds duurder wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.