Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

USDA verrast met nieuwe maisprognose

Washington – Tot verrassing van de graanhandel heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de maisvoorraad aan het eind van het graanseizoen gelijk gehouden.

Vorige week berichtte USDA dat de Amerikaanse maisvoorraden veel sneller slinken dan eerder gedacht. Daardoor steeg de maisprijs op de termijnmarkt in Chicago afgelopen dinsdag naar recordhoogte.

USDA gaat in de vrijdag gepubliceerde graanprognose uit van een eindvoorraad op 31 augustus van 17,14 miljoen ton mais. Dat is gelijk aan de schatting van vorige maand. Analisten hadden gerekend op een daling van 2,3 miljoen ton. Dan zou de kleinste Amerikaanse eindvoorraad aan mais zijn geweest sinds 1937.

USDA erkent dat veel meer mais wordt gebruikt voor de productie van bio-ethanol. ”Doordat de olieprijs stijgt wordt ethanol ook duurder. Maar dat extra verbruik wordt volledig gecompenseerd doordat minder mais wordt verwerkt in veevoer, omdat mais te duur is geworden”, schrijft het ministerie in een toelichting. ”Er is veel meer tarwe gezaaid. Dat kan in toenemende mate mais vervangen als grondstof voor veevoer voordat op 1 september het nieuwe maisseizoen begint. Bovendien is in het zuiden van de Verenigde Staten meer mais gezaaid. Dat wordt geoogst voor september.”

Op wereldniveau heeft USDA de eindvoorraad mais iets lager ingeschat dan in maart. Het verbruik is verhoogd, maar ook de productie. Bij tarwe verwacht USDA dit seizoen 2010/2011 een iets grotere eindvoorraad dan in maart.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  http://www.extension.iastate.edu/agdm/crops/outlook/cornbalancesheet.pdf Dit is geen verrassing minder mais voor veevoer de veestapel is de laatste maanden niet gegroeit in amerika ,en zal eerder krimpen .De grotere vraag naar mais komt al jaren alleen door het grotere verbruik voor ethanolproduktie.Het verbruik voor voeding,veevoer,en export is de laatste jaren niet gestegen.Dit is het zoveelste bewijs dat bioethanol de voedselprijzen sterk opdrijft de prognoze ' s van USDA moeten ook veel juister zijn .Shattingen die achteraf niet kloppenzijn alleen goed voor de speculanten op de beurzen.Brazilie wil de produktie van ethanol al verminderen.

 • no-profile-image

  dus de vooraad is nog steeds erg klein ,want na 1937 zijn er iets meer mensen en dieren gekomen.
  dus omhoog met die prijzen!!!!!
  het voedsel is namelijk nog steeds goedkoop.
  ca.20ct tarwe in een brood van +-2euro.
  ca 12 ct aardappelen in een patatje van 1.80.
  hoezo duure grondstof ,WIE MAAKT HET VOEDSEL DUUR ???
  niet de agrarische sector!!!!
  -----------------------------------------

Of registreer je om te kunnen reageren.