Akkerbouw

Nieuws 220 x bekeken

USDA gaat toch uit van gelijke maisvoorraad VS

Washington – Tot verrassing van de handel heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de maisvoorraad aan het eind van het graanseizoen gelijk gehouden. Vorige week berichtte USDA nog dat de Amerikaanse voorraad sneller slinkt dan gedacht.

Daardoor sloot de maisprijs op de termijnmarkt in Chicago vorige week dinsdag naar een record.
USDA gaat in de vrijdag gepubliceerde graanprognose uit van een eindvoorraad op 31 augustus van 17,14 miljoen ton mais. Dat is gelijk aan de schatting van vorige maand. Analisten hadden gerekend op een daling van 2,3 miljoen ton. Dat zou de kleinste Amerikaanse eindvoorraad aan mais zijn geweest sinds 1937.

USDA erkent dat veel meer mais wordt gebruikt voor de productie van bio-ethanol. ”Doordat de olieprijs stijgt wordt ethanol ook duurder. Maar dat extra verbruik wordt volledig gecompenseerd doordat minder mais wordt verwerkt in veevoer, omdat mais te duur is geworden”, licht het toe. ”Er is veel meer tarwe gezaaid. Dat kan in toenemende mate mais vervangen als grondstof voor veevoer voordat op 1 september het nieuwe maisseizoen begint. Bovendien is in het zuiden van de VS meer mais gezaaid. Dat wordt geoogst vóór september.”

Analisten reageren op de analisten site Agrimoney sceptisch op de USDA-cijfers. Volgens hen kan er niet zoveel mais worden vervangen door tarwe. Ze denken dat USDA de maismarkt wil beïnvloeden door de voorraad te hoog in te schatten.

Na een prijsdaling vrijdag, steeg de maisprijs op de elektronische beurs in Chicago maandagmorgen weer.

Of registreer je om te kunnen reageren.