Akkerbouw

Nieuws 210 x bekeken

Twee weken achterstand in ziekte- en onkruidarm tarwe

Mijdrecht – De ontwikkeling van wintertarwe loopt gemiddeld twee weken achter ten opzichte van vorig jaar, de verschillen tussen percelen zijn groot en de ziekte- en onkruiddruk is veelal laag.Die conclusies trekt het agriteam van Bayer CropScience uit de eerste landelijke monitoring van ziektendruk in wintertarwe van dit seizoen.

De moeilijke zaaiomstandigheden in de afgelopen herfst- en winter weerspiegelen zich duidelijk in de waarnemingen, meldt het bedrijf. Het aandeel novemberzaai is met krap de helft groot ten opzichte van de 10 procent van vorig seizoen.

Waar de zaaiomstandigheden tegenvielen, is de stand onregelmatig en dun. Tijdig gezaaide tarwe ligt er goed bij en laat gezaaide tarwe is nog weinig ontwikkeld. De hogere temperaturen en neerslag van de afgelopen weken kunnen de mindere percelen er wellicht bijtrekken.

De septoriadruk varieert sterk met de gewasstand. De in september en oktober gezaaide percelen laten een normale septoriabesmetting zien. Op later gezaaide percelen is septoria nauwelijks te vinden. Meeldauw komt amper voor, bruine roest is niet gezien.

Onkruid ontwikkelt zich traag door de koude winter en latere zaaitijdstippen en komt dus weinig voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.