Akkerbouw

Nieuws

Termijnmarktnotering zakt tot onder telersprijs

Frankfurt – De termijnmarktprijs voor fritesaardappelen voor levering april 2011 is gedaald tot onder de telersprijs. De VTA betwijfelt of de aardappelmarkt inzakt.

De termijnmarkt in Frankfurt berekent iedere week een cash settlementprijs die is gebaseerd op telersprijzen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Deze European Potato Index staat nu op € 20,10. De aprilnotering op de termijnmarkt in Frankfurt sloot donderdag op € 18,10.

De beurscommissie in Emmeloord noteerde donderdag voor fritesaardappelen € 19,25 tot € 24. Dat is 25 cent minder dan vorige week. De exportnotering van Emmeloord zakte 50 cent, maar staat met € 21,50 tot € 25 hoger dan de notering voor fritesaardappelen.

Bestuurder Meeuw de Bruijne van telersvereniging VTA vraagt zich dan ook af of de telers bang moeten zijn dat de markt inzakt, zoals ook aan het eind van seizoen 2006/2007 gebeurde. De voorraadinventarisatie, die de VTA volgende week publiceert, laat ongetwijfeld lagere voorraden zien, verwacht De Bruijne. ”We zijn dit seizoen ingegaan met minder aardappelen dan in andere jaren. Bovendien is de verwerking zeer goed geweest, evenals de export. Wat er nu gebeurt is onverklaarbaar.”

Twee weken geleden begon een verkoopgolf van termijncontracten. Het vertrouwen raakte weg door dalende fritesnoteringen en de flauwe handel. Ook zijn er exportbelemmeringen naar Rusland, waarvan de afloop nog onzeker is.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.