Akkerbouw

Nieuws 274 x bekeken

Telers hebben minder aardappelen in opslag

Den Haag – Telers hebben nog ongeveer 840.000 ton aardappelen op voorraad liggen. Dat is minder dan in andere jaren.

Volgens de voorraadinventarisatie van het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) is vorig jaar ruim 3,5 miljoen ton consumptieaardappelen gerooid. Daarvan lag rond half april nog 24 procent in de bewaarplaatsen. In 2009 is 3,7 miljoen ton aardappelen gerooid. Daarvan lag half april vorig jaar nog 1,15 miljoen ton in opslag. Dat was 31 procent van de oogst. Half april 2009 lag ook bijna een derde van de hoofdoogst uit 2008 nog in de bewaring.

Bij de voorraadinventarisatie van half februari lag nog 1,9 miljoen ton aardappelen in opslag. Dat was 51 procent van de oogst. Dat betekent dat telers tussen half februari en half april veel aardappelen hebben afgeleverd.

Volgens het BAI bestond de afgeleverde aardappelen gemiddeld uit ruim 11 procent tarra. ”Dat is fors meer dan de laatste twee jaar rond deze tijd. Vorig jaar was dat 8,8 procent en in april 2009 was dat 6,4 procent tarra.”

Van de 840.000 ton opgeslagen aardappelen is ruim de helft verkocht, maar nog niet afgeleverd. Dat is vergelijkbaar met de stand van zaken in april 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.