Akkerbouw

Nieuws

Tarwe en mais afgelopen week duurder

Den Haag – Tarwe is deze week fors duurder geworden in de Verenigde Staten en Canada. In Australië en Argentinië stegen de tarweprijzen minder hard.

Dat meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. Het productschap schrijft de stijging toe aan een aantal factoren. ”Er komen aanhoudend negatieve rapporten uit de VS over de slechte omstandigheden van de wintertarwe. Het is koud en nat in grote delen van Canada, waardoor het inzaaien moeizaam verloopt.”

Daarnaast loopt de inzaai van zomergranen in Oekraïne en Rusland vertraging op door de aanhoudend winterse weersomstandigheden. ”In Oekraïne is momenteel 1,6 miljoen hectare ingezaaid van de geplande 4,5 miljoen hectare.”

Ook de maisprijs steeg fors deze week. Mais bereikte op dinsdag zelfs een recordniveau in de VS. ”De maisvoorraad is kleiner dan verwacht”, meldt het productschap. ”In navolging van de ontwikkelingen op de wereldmarkt stegen ook de tarwe- en maisnoteringen in de EU.”

De gerstprijs in de EU bleef stabiel. Het productschap schrijft dat toe aan de grote hoeveelheid gerst die uit de interventievoorraad wordt verkocht. ”De afgelopen maanden is ruim 3,1 miljoen ton interventiegraan, voornamlijk gerst, verkocht voor afzet op de interne markt. Er zit nog bijna 2,1 miljoen ton graan in interventie.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.