Akkerbouw

Nieuws 342 x bekeken

Syngenta ziet omzet stijgen door goede prijzen graan en soja

Bazel – De omzet van Syngenta is in het eerste kwartaal van 2011 ten opzichte van een jaar eerder gestegen met 13 procent tot 2,8 miljard euro (4,02 miljard dollar). De Zwitserse producent van zaad en gewasbeschermingsmiddelen profiteert van hoge prijzen voor graan en soja.

De markten voor graan en soja wat zijn afgekoeld in de afgelopen maand, maar prijzen liggen nog altijd een stuk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoewel prijzen voor productiemiddelen ook stijgen, verdienen boeren volgens Syngenta per saldo vaak meer.

De vraag naar zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen neemt dus toe. Syngenta zag de omzet gewasbeschermingsmiddelen 11 procent toenemen tot 1,9 miljard euro. De omzet zaaigoed steeg 20 procent tot 860 miljoen euro. De grootste groei is geografisch gezien gerealiseerd in Europa en Zuid-Amerika.

In Europa stegen de verkopen van gewasbeschermingsmiddelen met 16 procent tot 770 miljoen euro. De omzet in Zuid-Amerika en Azië steeg met respectievelijk 15 en 13 procent tot 330 en 352 miljoen euro. De omzet in Noord-Amerika steeg met een tegenvallende 1 procent tot 481 miljoen euro.

Bij de gewasbeschermingsmiddelen was de omzetgroei het grootst bij insecticiden, eigenlijk de kleinste divisie van Syngenta. De omzet groeide 22 procent tot 297 miljoen euro. De omzet fungiciden steeg 9 procent tot 609 miljoen euro. Syngenta verkocht voor 745 miljoen euro aan herbiciden. Het groeiseizoen is volgens Syngenta goed begonnen door met name uitbreidende tarweteelt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

De omzet zaaigoed steeg 20 procent tot 860 miljoen euro. Syngenta zegt nadrukkelijk in de markt te zijn voor overnames van met name kleine zaaigoedproducenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.