Akkerbouw

Nieuws

Regen belemmert inzaai zomertarwe en mais VS

Washington - Door de regen is in de VS slechts 9 procent van de mais gezaaid. Normaal is op 24 april zo’n kwart van het areaal ingezaaid. Bij zomertarwe is de achterstand nog groter. De wintertarwe staat er door droogte veel slechter bij dan in andere jaren.

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) willen de akkerbouwers dit jaar 37,3 miljoen hectare mais inzaaien, het grootste areaal sinds 1944. Tot zondag was in de achttien belangrijkste maisstaten 9 procent ingezaaid. Vorig jaar op 24 april was dat 46 procent. Het 5-jaarlijks gemiddelde is 23 procent.

Bij zomertarwe, dat een kwart van het Amerikaanse tarweareaal beslaat, is 6 procent gezaaid. Dat was vorig jaar 39 procent. Gemiddeld is eind april een kwart van de zomertarwe gezaaid.

In de Amerikaanse staten waar veel mais en zomertarwe wordt geteeld regent het al een paar weken. Daardoor kunnen de voorjaarsgewassen niet worden gezaaid. Volgens het Amerikaanse weerbureau T-storm Weather LLC is van Montana tot Ohio de laatste dertig dagen meer dan twee keer zo veel regen gevallen als normaal. April wordt waarschijnlijk de natste maand ooit in Indiana, Ohio en Illinois.

In het Zuiden van de VS waar veel wintertarwe wordt geteeld, is het juist te droog. Het USDA constateert dat 40 procent van alle percelen wintertarwe er slecht of zeer slecht voor staat. Vorig jaar was dat 6 procent. In de meeste jaren wordt eind april 20 tot 25 procent van de wintertarwe beoordeeld als slecht of zeer slecht.

Door deze berichten zijn de tarwe- en maisprijzen maandag op de termijnmarkt in Chicago flink gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.