Akkerbouw

Nieuws 246 x bekeken

Rabobank verwacht meer tarwe in Australië

Canberra - Het tarweareaal in Australië komt dit jaar uit boven de 14 miljoen hectare.

Volgens de Rabobank Agri Commodity Markets Research kan het areaal een record bereiken. In seizoen 2009/2010 werd een record van 14,03 miljoen hectare tarwe geteeld op het continent. Vorig jaar is 13,4 miljoen hectare tarwe geteeld in Australië. De Rabobank denkt dat er zeker 600.000 hectare bijkomt vanwege de hoge tarweprijzen op de wereldmarkt. Het overheidsbureau Abare ging in de laatste prognose uit van 13,8 miljoen hectare tarwe. De inzaai van wintertarwe begint over enkele weken in Australië. Het land hoort bij de top vijf van tarwe-exporteurs ter wereld.

De Rabobank verwacht dat de akkerbouwers in Australië ook meer koolzaad telen. Dat gaat ten koste van het areaal gerst. "Dat is niet vreemd want de gerstprijs is laag ten opzichte van de prijzen van tarwe en koolzaad."

Volgens analistensite Agrimoney kost maaltarwe in Australië 217,5 Australische dollars (159 euro) per ton. "Dat is 27 procent hoger dan gerst. Het gat tussen de gerst- en tarweprijs is nog nooit zo groot geweest in Australië. Er is veel voertarwe beschikbaar door de regen tijdens de oogst. Dat drukt de prijs van gerst. De prijs voor maaltarwe is hoog vanwege het tekort."

Of registreer je om te kunnen reageren.