Akkerbouw

Nieuws

Protocol aardappelexport voor Rusland nog niet klaar

Den Haag - De aardappelhandel en exporteurs werken nog steeds aan een protocol voor aardappelen die naar Rusland worden geëxporteerd.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) eist dat vanaf maandag 18 april alle aardappelen die naar Rusland gaan eerst zijn gewassen om te voorkomen dat de Russen aardappelcysteaaltjes vinden in aanhangende grond.

Omdat er weinig capaciteit is om aardappelen te wassen zou de export naar Rusland zakken naar 10 procent van de huidige hoeveelheid. Volgens directeur René van Diepen van de Nederlandse Aardappel Organisatie wordt nog hard gewerkt aan een protocol voor de export van ongewassen aardappelen. “Gelukkig heeft het ministerie van ELI ons ruimte gegeven zo’n protocol te ontwikkelen. Het is van groot belang dat het protocol goed in elkaar steekt. We willen nog meer zekerheden inbouwen dat de aardappelen die naar Rusland gaan voldoen aan de eisen.”

Een woordvoerster van de VWA zegt dat de voedselautoriteit betrokken is bij het overleg over het nieuwe protocol. “Maar het is nog niet rond. Zodra we de definitieve uitwerking hebben, kunnen we snel ons oordeel geven. Ik verwacht dat dat vrijdag gebeurt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.