Akkerbouw

Nieuws 197 x bekeken

Prognoseprijs Agrico voor pootaardappelen op 31 euro

Emmeloord – De prognoseprijs van handelshuis Agrico komt op gemiddeld 31 euro per 100 kilo pootaardappelen. Dat is voor de telers een gemiddelde hectareopbrengst van ruim 12.000 euro.

Het groeiseizoen vorig jaar was moeilijk door het weer, stelt commercieel directeur Jan van Hoogen. ”De opbrengsten waren echter hoog en de wereldwijde vraag naar pootaardappelen was goed. Veel landen hebben meer aardappelen gepoot om te profiteren van dit goede seizoen voor consumptieaardappelen.”

Agrico betaalde voor de oogst van 2007 een hogere pootgoedprijs. Van Hoogen: ”Maar toen kwam de hectareopbrengst op 10.500 euro. Afgelopen seizoen hadden we een bijzondere combinatie van een hoge hectareopbrengst en een goede prijs.”

Van Hoogen wil geen voorspelling doen voor dit seizoen. ”Het hangt af van de situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Zo daalde de Egyptische pond de laatste maanden. Dat maakt hun import van pootgoed duurder.”

Of registreer je om te kunnen reageren.