Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Prijs van een bakje friet in tien jaar tijd verdubbeld

De prijs van een bakje friet is in de afgelopen tien jaar tijd verdubbeld. Dat meldt het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). Het voorbije jaar zijn de prijzen sterk gestegen, als gevolg van de late en kleine aardappeloogst. “En voor het komende jaar voorspellen we opnieuw een prijsstijging”, stelt OIVO.

“De prijs van een bakje friet is in het laatste decennium verdubbeld. Tegenover 1976 is de prijs zelfs meer dan verdrievoudigd”, berekent OIVO. De prijs van friet stijgt voortdurend, ook wanneer de aardappelprijs daalt. “Hier speelt het mosseleffect, als de prijs van de mosselen in Zeeland stijgt, dan stijgt ook de prijs in het restaurant. Als de mosselprijs in Zeeland daalt, dan daalt de prijs in het restaurant niet. De restauranthouder behoudt zijn verworven winst, waardoor hij bij een volgende prijsstijging zijn prijs niet zo snel moet verhogen.”

“Tijdens het afgelopen jaar zijn de frituurtarieven sterker gestegen. Dit als gevolg van de late en kleine aardappeloogst”, legt OIVO uit. En daar blijft het niet bij. Tussen 2011 en 2012 mogen we volgens de organisatie opnieuw een stijging verwachten. “De prijs van verse friet en diepvriesfriet zal waarschijnlijk stijgen met 10 tot 20 procent, als gevolg van de stijging van de aardappelprijs in 2010 en 2011.”

Ten slotte stelt OIVO vast dat het aandeel aardappelen bestemd voor gebruik in de verwerkende industrie, de voorbije jaren is gestegen. “De vraag naar aardappelen voor afgeleide producten, zoals chips en friet, is groter dan het aanbod. Hierdoor moeten meer aardappelen ingevoerd worden.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    er zijn dus zaken die harder stijgen dan de prijs van mijn aardappelen
    en als de prijs van die aardappelen (of graan e.d.) dan wat hoger is schreeuwt men moord en brand.
    in een patatje zit ca.4-500 gram aardappelen van gem.15 ct./kg.

Of registreer je om te kunnen reageren.