Akkerbouw

Nieuws 225 x bekeken

Oogstverwachtingen voor mais en tarwe somberder

Washington – Analisten verwachten dat het noordelijk halfrond dit jaar minder tarwe en mais oogst dan eerder gedacht. De inzaai van mais en zomertarwe loopt in de VS grote vertraging op door regen. Bovendien heeft de wintertarwe in de noordelijke staten last van schimmelziekten.

De wintertarwe in de zuidelijke staten staat er slecht bij door extreme droogte. De overheid beoordeelt 40 procent van de percelen wintertarwe als slecht of zeer slecht. In andere jaren is dat 20 tot 25 procent. Analisten gaan ervan uit dat de opbrengst van deze wintertarwe achterblijft. De mais en zomertarwe kunnen de achterstand nog inhalen als het groeiseizoen bovengemiddeld uitvalt.

In Canada loopt de inzaai vertraging op door smeltwater. Daar is nog helemaal geen zomertarwe gezaaid. Vorig jaar was volgens de Canadian Wheat Board nu al 12 procent ingezaaid.
In het noorden van China heeft de wintertarwe nog steeds last van droogte. In Rusland is door regen en kou 40 procent minder zomertarwe gezaaid dan gemiddeld, maar daar is het zaaien goed op gang gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.