Akkerbouw

Nieuws 160 x bekeken

Oekraine oogst minder tarwe dan gedacht

Kiev - Oekraine oogst dit jaar 20,5 miljoen ton tarwe, volgens UkrAgroConsult.

Het analysebureau heeft de oogstverwachting met 765.000 ton verlaagd ten opzichte van de vorige prognose. De gerstoogst wordt ingeschat op 9,8 miljoen ton. Dat is 860.000 ton minder dan in de vorige prognose.
UkrAgroConsult schrijft de lagere prognose toe aan de uitwintering van tarwe. In februari vroor het stevig, terwijl de wintertarwe niet meer goed was beschermd door een laag sneeuw. Bovendien is de inzaai van zomertarwe in Oekraine laat op gang gekomen door de kou.

"Veel zomertarwe wordt pas in april gezaaid in plaats van de eerste helft van maart. Dat drukt de hectareopbrengsten met enkele honderden kilo’s per hectare, vooral als april, zoals vaker voorkomt, een droge maand wordt." Bovendien is er een gebrek aan combines in het land. Volgens UkrAgroConsult is er normaal één combine voor 120 hectare graan. "Nu moet één combine wel 300 tot 400 hectare graan oogsten. Veel boeren investeren niet in de machines omdat ze vorig jaar weinig hebben geoogst. De binnenlandse tarweprijs is door de exportbeperking ook nog eens lager dan op de wereldmarkt. Bovendien moeten ze meer geld uitgeven aan brandstof en kunstmest."

Ook in Rusland loopt de inzaai van zomertarwe vertraging op. Volgens analistensite Agrimoney was eind maart in Rusland 346.700 hectare zomergraan ingezaaid. Vorig jaar stond de teller eind maart op 763.300 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.