Akkerbouw

Nieuws

'Oekraïne niet in staat graanproductie te verhogen'

Kiev - De akkerbouwers in Oekraïne zijn de eerstkomende jaren niet in staat de graanproductie te verhogen.

Dat komt door de slechte marktsituatie, zegt directeur Sergiy Stoianov van de Ukrainian Agrarian Confederation (UAC), een organisatie van het landbouwbedrijfsleven.

De overheid wil de graanproductie opvoeren naar 80 miljoen ton per jaar. Volgens Stoianov is dat onhaalbaar. “In 2009 was het rendement op de graanteelt 7 procent, maar vorig jaar was dat min 13 procent. Met zo’n rendement komt er nooit een hogere productie. De banken geven weinig kredieten aan de sector, tenzij veel rente wordt betaald.”

Stoianov schrijft het lage rendement toe aan het overheidsbeleid, zegt hij tegen het Oekraïense marktbureau APK-Inform. “Door het exportbeleid kan de graansector niet profiteren van de hoge prijzen op de wereldmarkt.”

In 2008 oogstte Oekraïne ruim 53 miljoen ton graan en in 2009 46 miljoen ton. Vorig jaar zakte de graanproductie door droogte naar 39 miljoen ton. In oktober stelde de overheid een exportquotering in om de graanprijs, en daarmee de inflatie, te drukken. Oekraïne hoort bij de grootste exporteurs ter wereld van tarwe en mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.