Akkerbouw

Nieuws 183 x bekeken

Oekraine gaat quotering graan niet verlengen

Kiev – Oekraine heft de exportquotering op per 30 juni, zei landbouwminister Mykola Prysiazhniuk op een persconferentie in de hoofdstad Kiev. Volgens de minister is de graanmarkt voldoende gestabiliseerd.

Begin oktober vorig jaar stelde Oekraine een exportquotering in omdat veel minder graan was geoogst door droogte. De quotering werd eind december en eind maart verlengd. De graansector in Oekraine heeft veel kritiek op de afgifte van de exportcertificaten. Volgens de sector probeert de regering de graanmarkt volledig te beheersen via de quotering.

Prisiajnuk meldde op de persconferentie ook dat de Amerikaanse beursorganisatie Chicago Mercantile Exchange een graantermijnmarkt wil starten in Oekraine. De minister vindt dat van groot belang omdat de graansector op een termijnmarkt prijsrisico’s kan afdekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.