Akkerbouw

Nieuws 206 x bekeken 2 reacties

'Nog steeds problemen met aardappelexport naar Rusland'

Tuitjenhorn – De problemen met de aardappelexport naar Rusland zijn nog altijd niet opgelost. Dat zegt Piet Blankendaal van AGF-handelsbedrijf Blankendaal Trade uit Tuitjenhorn.

Hij heeft hierover een brandbrief geschreven aan het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De export van aardappelen vanuit België, Nederland en Frankrijk naar Rusland werd afgelopen najaar belemmerd door de vondst van aardappelcystenaaltjes in exportpartijen. De export vanuit België werd zelfs enige tijd stilgelegd. In december scherpte de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit de bemonsteringsregels aan, waarna de problemen leken opgelost.

Volgens Blankendaal dreigen nu echter alle aardappelen gewassen te moeten worden, waardoor de partijen te lang onderweg zijn om houdbaar te blijven. Op eerdere brieven aan het ministerie zou niet zijn gereageerd.

Blankendaal roept beide bewindslieden op naar Rusland te gaan om de problemen op te lossen, omdat anders een ramp dreigt voor de Nederlandse export. Rusland is een grote afnemer van Nederlandse aardappelen.

agd.media

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Moskou heeft weer een nieuwe weg gevonden om zijn eigen landbouw te beschermen. Als alle voortekenen niet bedriegen zou er komend jaar wel weer eens een te kort kunnen optreden aan piepers in de Russsiche schappen en komen ze terug. De politiek kan zich geen hongerende Russen veroorloven, die tijd is voorbij.

 • no-profile-image

  annemaria

  Daar de problemen er weer zijn is echt te danken aan de belgische en nederlandse frietindustrie
  Belgapom en nederlandse colegas willen de prijzen drukken voor hun gronstoffen ,als de export zeer goed gaat word de grondstof duurder en kunnen deze multi s niet genoeg winsten maken .
  Zo zie je dat ze de favv en aid kunnen manupileren om alleen de rommel de grens over te laten ,zijn ze zeker dat er klachten komen en ja zo weer een minnetje in de aardappelprijs
  Een misnoegde boerin die wil haar mannetje staan
  zoek geintresseerde boeren om zelf een export op te starten
  en mischien veel meer om die industrie te laten voelen dat wij ons sterker kunnen opzetten

Of registreer je om te kunnen reageren.