Akkerbouw

Nieuws 246 x bekeken

Nieuwe plannen voor graankartel Zwarte Zee

Kiev – Rusland, Oekraïne en Kazachstan vormen dit jaar een gezamenlijke pool voor de graanexport. De landen willen marktaandeel winnen op de wereldmarkt.

Dat maakte Valeriy Muntiyan, de staatssecretaris van economische zaken van Oekraine, bekend op een persconferentie in de hoofdstad Kiev. Volgens Muntiyan wordt de vorming van een graankartel besproken op de topontmoeting deze week tussen de Russische premier Poetin en zijn collega Azarov van Oekraïne.

De drie landen willen de export van graan naar de wereldmarkt coördineren. Ook willen ze meer gebruik maken van elkaars exportfaciliteiten. Rusland en Oekraine hebben al plannen om samen graaninstallaties te bouwen in de havens aan de Zwarte Zee.

In 2009 maakten de drie landen voor het eerst plannen bekend voor een gezamenlijke graanpool. Er is veel verzet vanuit de particuliere handel in de landen. Ook de VS en de EU kunnen de plannen niet waarderen. In 2009 dreigde de VS dat het de toetreding van Rusland tot de wereldhandelsorganisatie WTO blokkeert als het kartel wordt gevormd.

De EU dreigde Oekraïne, dat wel lid is van de WTO, voor een WTO-panel te slepen. Dit seizoen hadden Rusland, Oekraine en Kazachstan een misoogst vanwege droogte. Daardoor zijn de plannen uitgesteld.

Door een kartel worden de drie landen samen de grootste tarwe-exporteur ter wereld. Al decennia is dat de VS. De VS verkocht in seizoen 2009/2010 zo’n 24 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt en had daarmee een aandeel van 18 procent. Rusland, Kazachstan en Oekraïne exporteerden samen 36 miljoen ton tarwe, goed voor 26 procent van de wereldhandel.

Of registreer je om te kunnen reageren.