Akkerbouw

Nieuws

NAK past keuringsregels aan voor pootaardappelen

Emmeloord – Partijen pootaardappelen die samengesteld zijn bemonsterd voor de nacontrole, mogen voor een heronderzoek weer afzonderlijk worden getoetst. Dat is één van de wijzigingen in het keuringsregelment dat is vastgesteld door de vaste NAK-commissie voor pootaardappelen.

Deze mogelijkheid verviel in 2010, meldt de NAK. ”Na dringende verzoeken van telers wordt deze mogelijkheid hersteld. Voor deze wijziging brengt de NAK wel extra kosten in rekening.”

De NAK heeft ook de voorwaarden voor de vroege export versoepeld. ”Pootgoed van de klasse S tot en met E, waarvan de loofvernietiging plaats vond ná de adviesdatum voor klasse A, mag als A worden gecertificeerd vóór de nacontrole is afgerond. Voor certificering in hogere klassen blijft de uitslag van de nacontrole wel een voorwaarde voor export, behalve bij E’s die zijn vrijgesteld op basis van de adviesdatum.”

Verder schrapt de NAK in de nacontrole de toets op A-virus in de klassen S en SE omdat het virus veel minder wordt gevonden.

In de veldkeuring schrapt de NAK het onderscheid tussen een lichte en zware aantasting door mozaïekvirus (bont). Vanaf dit jaar geldt de norm voor een zware aantasting. Dit heeft alleen gevolgen voor de klassen A en C. ”Voor basispootgoed was al sprake van een gelijke norm.”
De typebeoordeling op het centraal stammenveld is niet meer een voorwaarde voor certificering van een stam in klasse S. ”Het oordeel van de keurmeester in de veldkeuring is doorslaggevend.”
Verder heeft de NAK de rooigroepindeling aangepast aan de resultaten van de nacontrole.

Christel Labee

Of registreer je om te kunnen reageren.