Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Minder voorraad mais en soja in VS

Washington – De VS heeft kleinere voorraden mais en soja dan gedacht. Tarwe wordt geplaagd door droogte in China en de VS. Analisten verwachten dat de prijzen voor mais, tarwe en soja hierdoor op een hoog niveau blijven dit seizoen.

De maisnotering op de termijnmarkt in Chicago ging donderdag limit-up met 30 dollarcent per bushel. Vrijdag steeg de notering opnieuw met het maximum dat de beurs toelaat, namelijk 45 cent.

De handel in mais wordt stil gelegd als op één dag de prijs meer dan 30 cent per bushel stijgt. Dan mag de dag erna de notering niet meer dan 45 cent stijgen.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw schrijft de fikse stijging van de maisprijs toe aan de krimp van de voorraad in de VS. ”Terwijl het maisareaal in de VS stijgt.”

Het Amerikaanse ministerie van landbouw meldt dat de VS op 1 maart nog 165 miljoen ton mais op voorraad had. Dat is 4,2 miljoen ton minder dan in eerdere prognoses werd verwacht.

Dit betekent dat de VS bijna een half miljoen hectare mais nodig heeft alleen om de extra krimp van de voorraad op te vangen, heeft analistensite Agrimoney berekend. ”De maistelers in de VS moeten al een hele beste oogst halen om de voorraad aan te kunnen vullen. Dat lijkt niet waarschijnlijk, want eenderde van het extra maisareaal komt in de staten Noord- en Zuid-Dakota. De maisopbrengsten per hectare zijn daar beneden het gemiddelde.”

De Rabobank Agri Commodity Markets Research stelt dat de graanmarkt veranderd is van een areaalmarkt in een weermarkt. ”De verwachte arealen zijn bekend. Het komt op het groeiseizoen aan om de voorraden voldoende aan te vullen.”

Volgens persbureau Bloomberg is droogte opnieuw hét onderwerp in de graanmarkt geworden, net als vorig jaar. ”Het is te droog voor de tarwe in de VS en in China”, melden diverse analisten aan Bloomberg. ”Het weer tijdens het groeiseizoen gaat bepalen of voldoende wordt geoogst om de voorraden aan te vullen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De mindere maisvoorraad in de VS komt geheel door de te snelle uitbreiding van de ethanolproduktie. In 4 jaar tijd 20% uitbreiding nu al 40% van alle mais in Amerika. Donderdag kondigde president Obama een nog verdere uitbreiding aan. Zodat er binnen kort 60% van alle mais aan het subsidie infuus ligt voor ethanol produktie voor dan nog maar 15% bijmenging met bemzine. Dit mengsel is alleen voor personenwagens. Dit is een schijnoplossing om aardolie te vervangen. Gevolg de maisprijzen vliegen nu weer omhoog in Chicago. En weer miljoenen mensen meer zonder voedsel. De nieuwe oorlog is voedsel tegen biobrandstoffen, of de armen tegen de rijken. Deze oorlog is al begonnen in Noord Afrika. Tussenhaakjes hoeveel fossiele brandstof is er nodig om 1 liter ethanol te produceren, kunstmest, gewasbescherming, landwerk, vervoer, ethanolfabriek, niemand praat daar over. Fosfor is volgens velen nog eerder op dan aardolie. Pas op de grootste wereld voorraad van fosfor zit in Noord Afrika!!! Het C.O. voordeel wordt ook door velen in twijfel getrokken. President Obama begint morgen zijn verkiezingscampagne vandaar die mooie woorden???

 • no-profile-image

  President obama zegde vorige week donderdag af te willen van import van aardolie uit het midden oosten Omdat amerika door de stijgende olieprijs bij elke oorlog in het midden oosten niet kan slapen ,en daarna slapen we weer tot de volgende oorlog.Met meer ethanol om olie te vervangen zal hij en amerika bij elke droogteperiode ergens in de wereld niet slapen,omdat het graan dan veel duurder wordt.

 • no-profile-image

  grof

  hoe meer er in de etanol gaat hoe beter .
  mensen verhongeren niet door de schaarste ,maar door de politiek.
  toen er een grote overvloed van voedsel was ,gingen er evengoed mensen dood door honger.
  toen verdienden de agrarisch sektor niets,nu iets
  ik kies voor het laatste,wereldwijt plegen nog heel veel boeren zelfmoord,dit komt niet uit weelde maar uit armoede,dus omhoog met die prijzen!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.