Akkerbouw

Nieuws 170 x bekeken

Minder mais op voorraad in China

Washington - De Chinese maisvoorraad valt volgend seizoen 10 miljoen tot 12 miljoen ton kleiner uit dan gedacht.

Dat komt omdat de vraag naar mais vanuit de veehouderij in 2011/2012 sterk groeit. Dat meldt voorzitter Thomas C. Dorr van de US Grains Council na een bezoek aan China. De US Grains Council is een samenwerkingsverband van Amerikaanse graanexporteurs.

Dorr schrijft de stijging van de vraag toe aan de groei van de economie. "Als gevolg daarvan kocht China vorig jaar zo’n 1,5 miljoen ton mais in de VS. Dat is de grootste hoeveelheid sinds 1995. Dit seizoen 2010/2011 kan de import van Amerikaanse mais wel oplopen naar 2 miljoen tot 3 miljoen ton. De Chinese verbruikers hebben wel 5 miljoen tot 7 miljoen ton importmais nodig, maar gezien de krappe wereldvoorraad is dat niet haalbaar."

Dorr vindt dat de VS en China meer informatie moeten uitwisselen over de vraag naar mais en de beschikbaarheid. "Dan kunnen de Amerikaanse telers vóór het inzaaien daar al op inspelen. Ook kan de VS zaaizaad leveren zodat China zelf meer mais kan produceren."

Of registreer je om te kunnen reageren.