Akkerbouw

Nieuws 218 x bekeken

'Meer graan nodig voor vlees en plannen Obama'

Den Haag – De vleesconsumptie stijgt tot en met 2019 met 19 procent. Bovendien wil de Amerikaanse president Barack Obama dat uiterlijk in 2025 de invoer van fossiele brandstoffen met 33 procent is verminderd. Hierdoor stijgt de vraag naar graan de komende jaren nog meer, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw.

”Maar in heel veel landen kunnen de hectareopbrengsten sterk omhoog.”

Obama kondigde deze week aan dat de VS de invoer van fossiele brandsstoffen met eenderde wil verminderen om minder afhankelijk te zijn van aardolie uit politiek onrustige landen. Bovendien zijn fossiele brandstoffen vervuilender, betoogt Obama. De overheid wil daarom subsidies geven op schone energie.

De vraag naar graan wordt ook opgedreven doordat de vleesconsumptie toeneemt. Volgens de organisatie voor economische ontwikkeling OECD groeit de wereldvleesconsumptie tot en met 2019 met 19 procent. De OECD merkt op dat in Nederland erg efficiënt vlees wordt geproduceerd.

Daardoor is in Nederland minder graan nodig om een kilo vlees te produceren, zegt de woordvoerder van het productschap. ”Als dat in de rest van de wereld net zo efficiënt zou gebeuren, heb je minder dieren nodig en dus minder graan om ze te voeren.”

Ook aan de aanbodkant is nog veel mogelijk, zegt de woordvoerder. ”In een goed groeiseizoen halen ze in Rusland 1.800 kilo graan per hectare. In Nederland is dat 9 tot 10 ton. Maar om de productie in andere landen op een hoger niveau te krijgen, moet meer worden geïnvesteerd in kennis, onderzoek en teeltmaatregelen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.