Akkerbouw

Nieuws 195 x bekeken 2 reacties

Maisprijs naar record

Chicago - De maisprijs bereikte dinsdag een record op de termijnmarkt in Chicago.

Door de grote vraag uit met name China dreigt een tekort te ontstaan vóór mais uit de nieuwe oogst beschikbaar komt. De termijnmarkt in Chicago sloot dinsdag met een maisprijs van $ 7,67 per bushel mais (212 euro per ton) voor het meicontract. Het vorige record van $ 7,65 dateert van 7 juli 2008.

Vorige week donderdag maakte het Amerikaanse ministerie van landbouw bekend dat de VS op 1 maart nog 165 miljoen ton mais op voorraad had. Dat is 4,2 miljoen ton minder dan verwacht. De VS is verreweg de grootste maisexporteur met een aandeel van 55 procent in de wereldhandel.

Bovendien is er veel vraag naar mais. De Chinese maisvoorraad valt volgend seizoen 10 miljoen tot 12 miljoen ton kleiner uit dan gedacht. De vraag naar mais vanuit de veehouderij groeit sterk, meldt voorzitter Thomas C. Dorr van de US Grains Council na een bezoek aan China.

Analist Bill Cordingley van Rabo AgriFinance verwacht een nog grotere vraag uit China. "De vraag kan oplopen naar 80 miljoen ton mais per jaar alleen voor gebruik in veevoer. Een steeds groter deel moet worden gekocht op de wereldmarkt omdat de binnenlandse productie de vraag niet bijhoudt."

De maisprijs op de termijnmarkt in Chicago is sinds donderdag 16 procent gestegen. Tarwe werd in Chicago 13 procent duurder. Analist Darren Dohme van energiehandelsbedrijf Powerline verwacht een verdere stijging van de maisprijs. "Nu aardolie duurder is geworden kan de maisprijs wel oplopen naar 9 dollar voordat de maisethanol uit de markt wordt geprijsd."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    succes voor de groenen, die willen ethanol.Het veevoer wordt duur en de armste ter wereld eten vaak mais . Dus wie hebben ze weer te pakken ? echte linkse rakkers die zoals altijd, helemaal niet zo sociaal zijn .

  • no-profile-image

    Lataen we hier in Nederland maar blij zijn met onze vruchtbare landbouwgrond . Door deze ontwikkelingen zijn de door belachelijke natuur en milieu groepen voorgestelde eisen van tafel zoals goede en met hard werken vruchtbare landbouwgrond onder water zetten . Heeft dus ook nog goede kanten . Als de rest zoals vlees ook maar mee stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.