Akkerbouw

Nieuws 334 x bekeken

Maisprijs heeft notering tarwe weer ingehaald

Rotterdam - De maisprijs heeft op de fysieke markt de tarweprijs weer ingehaald.

Op de termijnmarkt in Parijs is tarwe juist 12 euro per ton duurder dan mais. Het HPA noteert deze week voor EU-mais levering Rotterdam 244 euro per ton. EU-voertarwe kost 243 euro. Vorige week was voertarwe 5 euro duurder dan mais. In de vier weken daarvoor was mais juist duurder dan tarwe. De maisprijs wordt ondersteund doordat een tekort dreigt naar mate het graanseizoen vordert en er nog geen nieuwe mais beschikbaar is uit de nieuwe oogst.

Op de termijnmarkt in Parijs sloot de tarweprijs dinsdag op € 250,25. Mais sloot op 238 euro. Op de termijnmarkt wordt meer gespeculeerd met tarwe dan met mais. De termijnmarkt in Parijs telde maandag 21.808 openstaande termijncontracten bij mais. Bij tarwe is dat 267.183 contracten.
Veel analisten verwachten dat de maisprijs snel het plafond bereikt. Dan wordt mais zo duur dat kopers alternatieven zoeken.

De voerfabrieken proberen hun rantsoenen al zo veel mogelijk te vullen met gerst in plaats van met mais of tarwe. Gerst is een stuk goedkoper dan tarwe. Het HPA noteert deze week 201 euro per ton gerst tegenover 243 euro voor tarwe. Dat is een prijsverschil van 42 euro. Begin dit jaar was tarwe nog maar 20 euro per ton duurder dan gerst. De Europese Commissie is bezig de interventievoorraden graan te verkopen. Daar zit vooral gerst in. Daardoor is er extra aanbod van gerst. Dat drukt de prijs.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.