Akkerbouw

Nieuws 185 x bekeken

Liberalisering graanmarkt versterkt prijsfluctuaties

Brussel – Door de daling van de interventieprijs zijn de graanprijzen in de EU veel meer gaan fluctueren. De liberalisering van het landbouwbeleid heeft de marktwerking vergroot in de EU.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. De Commissie heeft de prijsschommelingen van graan in de EU van de laatste vijftig jaar vergeleken met die op de wereldmarkt. Het onderzoek loopt tot en met 2008.

In 1984 lag de interventieprijs voor tarwe in de EU op 184 euro per ton. Sindsdien is de interventieprijs geleidelijk gedaald naar 101 euro. Als de wereldmarktprijs onder de EU-interventieprijs lag, bleven de graanprijzen erg stabiel in de EU. In jaren dat de wereldmarktprijs boven de interventieprijs uitkomt, schommelen de graanprijzen in de EU mee met die op de wereldmarkt.

De Commissie trekt in het rapport zelfs de conclusie dat de graanprijzen in de EU de laatste jaren heftiger schommelen dan op de wereldmarkt. Ingewijden in de graanmarkt betwijfelen of dat realistisch is. Het is aannemelijker dat de Europese graanprijzen hooguit in dezelfde mate bewegen als die op de wereldmarkt.

Verder concludeert de Commissie dat een kleine verandering in de graanvoorraad een grote invloed heeft op de prijs. Een krimp van de voorraad met 0,5 procent leidt tot een verdubbeling van de graanprijs.

Analisten menen dat de Commissie met het onderzoek, dat nog niet is afgerond, inspeelt op de aanstaande G-20 top, waarin wordt gesproken over de stijging van de voedselprijzen. Met het rapport wil de Commissie pleiten voor het aanleggen van grotere graanvoorraden. Dat kan via een interventieprijs of door een eigen aankoopbeleid van graan. De Commissie realiseert zich dat een heftig fluctuerende markt investeerders voorzichtig maakt om er in te investeren.

Brussel heeft het interventiebeleid voor graan sterk afgebouwd sinds 1 juli vorig jaar. Andere landen leggen juist grote voorraden graan aan door een hoge interventieprijs. China, India en Pakistan hebben historisch veel graan op voorraad. Pakistan heeft de minimumprijs voor tarwe verhoogd naar 190 euro per ton om de productie te stimuleren. In 2008 lag de minimumprijs in Pakistan nog op 85 euro per ton tarwe.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.