Akkerbouw

Nieuws 168 x bekeken

Inzaai tarwe in Rusland loopt vertraging op

Moskou – In Rusland is 862.000 hectare zomergraan gezaaid. Dat is 23 procent minder dan op 13 april 2010 was gezaaid. “Maar in 2010 lag de inzaai rond half april 40 procent achter ten opzichte van de inzaai in 2009”, meldt het Franse analysebureau Agritel.

“Toch houdt het Russische ministerie van landbouw vast aan een graanareaal dit jaar van 30 miljoen hectare tegenover 28,4 miljoen hectare vorig jaar.”

Analysebureau APK-Inform noemt de situatie op de Russische graanmarkt moeilijk. “Door het exportverbod wordt er nauwelijks graan verkocht. De prijzen dalen en dat levert de telers steeds meer problemen op.”

Volgens APK wil de graansector dat de overheid het graanexportverbod zo snel mogelijk opheft. Het verbod geldt tot 1 juli. De Russische graanprijzen liggen ver onder die op de wereldmarkt.
Op analistensite Agrimoney melden diverse Amerikaanse graanhandelaren dat het exportverbod in Rusland mogelijk eerder wordt opgeheven. Maar directeur Andrey Sizov van het Russische analysebureau SovEcon denkt dat daar voorlopig geen sprake van is. “Zelfs al zou het exportverbod worden opgeheven, dan nog is het de vraag hoeveel graan werkelijk beschikbaar komt voor de export.”

Of registreer je om te kunnen reageren.