Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Groei Duitse biogasbranche geeft onrust in grensstreek

Winterswijk - De aanhoudende groei van de Duitse biogasbranche leidt tot on rust onder Nederlandse veehouders in de grensstreek.

Zij vrezen dat hun Duitse collega’s, op zoek naar grondstof voor de vergister, de prijzen voor mais en voor maisland opdrijven.

Het Winterswijkse raadslid Stefan te Selle (VVD), zelf boerenzoon, heeft het onderwerp aangekaart in de gemeente. “Door de hoge subsidies in Duitsland, kunnen Duitse boeren meer betalen.” Volgens hem kopen Duitsers in het najaar in toenemende mate Nederlandse mais op, en contracteren ze nu ook maispercelen.

Een feitelijke onderbouwing heeft Te Selle niet voor zijn veronderstelling, maar de gedachte ligt voor de hand. Afgelopen week werd bekend dat een recordaandeel van 27 procent van de Duitse mais in de vergisters gaat. Duitsland telt momenteel bijna 7.000 biogasinstallaties, goed voor ruim 2.500 MW aan elektrisch vermogen. Vanwege de veel ruimere subsidievoorwaarden in Duitsland is er een aanzuigende werking voor grondstoffen zoals glycerine, en mogelijk ook mais.

LTO-akkerbouwbestuurder Midoost Ben Hasselo bevestigt het beeld dat de Duitse biogassector een prijsopdrijvende werking heeft voor mais in de grensstreek. Van Duitsers die grond in Nederland pachten is hem niks bekend.

Loonbedrijf Van Hal in Voorst teelt en verhandelt aan weerszijden van de grens mais. Maar bedrijfsleider Erik Morssink spreekt het beeld dat de Duitsers de prijs opdrijven juist tegen. “Er gaat Nederlandse mais daarheen en Duitse mais hierheen”, stelt hij.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Van hal teelt en verhandelt mais dan wil hij stijgende maisprijzen toch ! ! Als het aandeel mais voor de vergister verder stijgt loopt het fout met pachtprijzen en grondprijzen te duur.

  • no-profile-image

    Waarom van Hal deze leugens de wereld in brengt is mij een raadsel . Dat alle restsoffen gebruikt worden om er iets nuttigs mee te doen is toe te juichen .Wel zeer dom om daar voor subsidie te geven,. Onbegrijpelijk is het. Om graan maïs (voedsel) , zonder de consequenties te over zien van prijs.nut , winst/verlies voor het milieu.met subsidie zo de hemel in geprezen word.
    Als het op deze voet door gaat zullen vele armen sterven van de honger .om de rijke groene stroom te kunnen leveren,

Of registreer je om te kunnen reageren.