Akkerbouw

Nieuws

Graszaadbedrijven zien herstel

Gouda - De graszaadmarkt herstelt zich van de dip van de afgelopen twee seizoenen.

De graszaadbedrijven melden dat de verkopen de afgelopen winter en voorjaar sterk zijn toegenomen. De afzet in Noordwest-Europa is ongeveer een kwart hoger dan verwacht. Ook uit Midden- en Oost-Europa is de vraag aangetrokken.

De oogsten 2008 en 2009 zijn deels met verlies verkocht. Vroege verkopen uit oogst 2010 zijn in het afgelopen jaar tegen lage prijzen op contract gezet.

De aantrekkende vraag is volgens de graszaadbedrijven toe te schrijven aan onder meer de strenge winters met schade in 2009 en 2010 en droge productieomstandigheden voor ruwvoer en daardoor minder kwantiteit en kwaliteit. “Ook zijn graslandpercelen door de droogte kwalitatief sterk achteruit gegaan. En daarnaast hebben veehouders door de gestegen melkprijs weer meer ruimte om te investeren in hun ruwvoerproductie. Door de stijgende vraag dalen de graszaadvoorraden in de Europese pakhuizen zeer snel”, aldus de graszaadbedrijven.

De graszaadproductie uit de oogsten 2010 tot en met 2012 zal gemiddeld 20 tot 25 procent kleiner zijn dan het verwachte verbruik. Peter de Bruijn, bestuurslid van de Gewasgroep Voedergewassen van Plantum NL: “Nooit eerder heeft de graszaadindustrie meegemaakt dat de voorraden zo snel slonken. Er is extreem veel vraag naar graszaad en de leveranciers kunnen de vraag niet aan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.