Akkerbouw

Nieuws 195 x bekeken

Glencore maakt met beursgang cijfers agri-activiteiten bekend

Baar - Glencore verhandelde in 2010 19 miljoen ton graan en 8 miljoen ton oliezaden.

Dat stelt het Zwitsers handelsconcern bij de bekendmaking van een beursgang in Londen en Hongkong. Glencore brengt op de beurs een aandeel van 15 tot 20 procent in het bedrijf aan de man. Glencore wil met de gedeeltelijke beursgang een bedrag van tussen de 6,2 en 7,6 miljard euro (9 tot 11 miljard) ophalen. Met het geld kan het handelshuis groeien en een tamelijk hoge schuld terug brengen. Het bedrijf deed de laatste jaren een groot aantal overnames en is in directe concurrentie met enorme agriconcerns zoals ADM, Bunge en Cargill, maar ook mijnbouwconcerns als Vale en BHP Billiton.

Glencore claimt bij de granen een marktaandeel van 9 procent van de "aan te spreken markt" die men op 224 miljoen ton schat. Het volume laat zich vergelijken met het gewone exportvolume van Oekraïne. Bij de oliezaden claimt het bedrijf een marktaandeel van 4 procent op een markt van 178 miljoen ton.

In de granen noemt Glencore zichzelf een "leidende exporteur van graan uit Europa, het Gemenebest van Onafhankelijke Staten en Australië." Glencore, bekend als zeer mediaschuw, claimt ook één van de grootste suikerhandelaren ter wereld te zijn, maar noemt geen getallen.

Uit de data bij de beursgang blijkt dat Glencore zeer sterk is op de markten voor zink en koper. Glencore laat zich moeilijk vergelijken met andere grote handelsbedrijven omdat deze vaak het tonnage verhandelde waar en verwerkte waar optellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.