Akkerbouw

Nieuws 221 x bekeken

Gewassen ondervinden nog geen hinder van de droogte

Doetinchem – De gewassen hebben nog niet te lijden van de droogte. Daarvoor is het nog te vroeg in het groeiseizoen.

Het KNMI berekent vanaf 1 april iedere dag het neerslagtekort. Sinds 1 april is het neerslagtekort opgelopen naar 17 millimeter.

Maar de gewassen in het Zuidwesten hebben er geen last van, zegt adviseur Luc Remijn van DLV-Plant. ”Alleen in de laatst gezaaide percelen ligt het zaad droog. Op percelen waar een diepe grondbewerking nodig is, zie je dat de structuur van de ondergrond niet altijd hersteld is van de natte winter. De toplaag ziet er wel goed uit. Gewassen als bieten en uien maken dit groeiseizoen een geweldige start. Door de warmte herstelt de wintertarwe goed van de natte periode.”

Ook DLV-adviseur Roelof Naber stelt dat het te vroeg is voor droogteschade. ”De gewassen hebben nog weinig water nodig. Wel is in de Veenkoloniën hier en daar stuifschade ontstaan in bieten. Als het hard gaat regenen is het gevaar dat slempgevoelige grond dicht slaat. Dat kost opbrengst.”

Paul Hooijman van DLV-Plant constateert in Flevoland geen problemen met de vochtvoorziening, uitgezonderd de tulpen. ”De opdrachtigheid van de grond is heel goed. Ondanks de kou komen de uien en bieten vlot boven. Door de ideale grondstructuur ondervinden de gewassen minder weerstand bij het ontkiemen. Alleen de tulpen hebben water nodig.”

Bollenteler Johan Koomen in Ens in Flevoland beregent al drie weken. ”Het is extreem droog. We hebben het nog nooit eerder zo meegemaakt. Het heeft al acht weken amper geregend.”
Koomen beregent 30 hectare tulpen. Eén keer per week krijgen ze 20 millimeter. ”We komen wekelijks terug zolang het nodig is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.