Akkerbouw

Nieuws 403 x bekeken

'Geen slavernij bij Nidera Argentinië'

Den Haag – De Rotterdamse graanhandelaar Nidera voldoet aan de lokale wetgeving en procedures om adequate arbeidsomstandigheden te bewerkstelligen in Argentinië.

Dat schrijven minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Naar aanleiding van berichtgeving over slavernij en mensenhandel bij het bedrijf zijn de bewindslieden in gesprek gegaan met het bedrijf.

"Het bedrijf werpt de beschuldigingen verre van zich en onderbouwt deze ontkenningen met uitgebreide documentatie", schrijft de minister. Het bedrijf heeft tegenover de politici aangegeven betere arbeidsvoorwaarden te bieden aan seizoenswerkers dan in de sector gebruikelijk is.

De Nederlandse directie van Nidera heeft documentatie overhandigd waaruit blijkt dat het bedrijf veel waarde hecht aan zorg voor medewerkers. Een formeel beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) ontbreekt, maar de directie heeft aangegeven dit te gaan opstellen.

Ontwikkelingsbank FMO is een van de hoofdfinanciers van de Argentijnse dochteronderneming van Nidera. De bank gaat opnieuw onderzoeken of Nidera voldoet aan de sociale en milieucriteria voor een lening.

Of registreer je om te kunnen reageren.