Akkerbouw

Nieuws

Franse handel profiteert van hoge prijzen

Rouen – De Franse handel in agrarische producten profiteert sterk van de hoge prijzen voor veel producten. Bij graan en koolzaad is daardoor de groei van de export in euro’s veel sterker dan in volume.

Bij groente, inclusief aardappelen, loopt de export in volume zelfs licht terug, terwijl die in waarde uitgedrukt wel flink hoger uitvalt.

Uit cijfers van het bureau voor de statistiek Insee blijkt dat Frankrijk in de eerste twee maanden van dit jaar een overschot op de agrarische handelsbalans heeft geboekt van 1,583 miljard euro. Dat is 598 miljoen euro ofwel 61 procent meer dan een jaar eerder.

Dat is grotendeels te danken aan de gunstige resultaten in de granensector. Frankrijk kon in deze periode voor 1,481 miljard euro aan granen uitvoeren, 408 miljoen meer dan een jaar eerder. Aan zachte tarwe werd slechts 2 procent meer in volume uitgevoerd maar ging de exportwaarde met 93 procent omhoog. Hier blijft Algerije de grootste afnemer, terwijl Jemen de laatste tijd ook veel Franse tarwe afneemt. Bij gerst is de export in volume met 10 procent en in waarde met 75 procent toegenomen terwijl dat bij koolzaad 142 procent in waarde en 47 procent in volume is.

De agrarische diensten melden daarbij dat Nederland naast België en Duitsland tot de grootste afnemers van Franse koolzaad behoort. Bij groente, inclusief aardappelen, nam de totale uitvoer af met 4 procent, maar werd in euro’s gezien juist een groei van 26 procent genoteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.