Akkerbouw

Nieuws 209 x bekeken

Frans graanareaal blijft stabiel

Parijs - Het Franse areaal granen ligt dit seizoen op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Binnen dat areaal versterkt zachte tarwe opnieuw haar positie, wint koolzaad een klein beetje terrein terwijl mais, gerst en harde tarwe alle iets moeten inleveren. Daarnaast wordt het areaal aan eiwithoudende gewassen na de forse toename van vorig seizoen dit jaar weer een stuk kleiner.

Het areaal zachte tarwe schommelt rond de 5 miljoen hectare, zo’n 2 procent meer dan een jaar geleden. Die toename is volgens de agrarische infodienst Agreste ongeveer gelijk gespreid over alle belangrijke graangebieden in het land. Agreste verwacht dat de totale oogst aan zachte tarwe de goede resultaten van vorig seizoen niet zal kunnen evenaren en zo’n 110.000 ton lager uit kan vallen. De droogte in maart en het nog altijd uitblijven van voldoende regen in april zijn daarvoor volgens Agreste als oorzaken aan te wijzen.

Het areaal harde tarwe ligt met 475.000 hectare weer onder de grens van een half miljoen die vorig jaar werd overschreden. De daling komt uit op 7 procent hoewel enkele regio’s tot 12 procent minder harde tarwe hebben ingezaaid. De oppervlakte aan gerst neemt voor het tweede achtereenvolgende jaar af, dit keer met twee procent naar 1,5 miljoen hectare. Het areaal korrelmais komt eveneens uit rond de 1,5 miljoen hectare, een iets mindere teruggang dan bij gerst. Ook koolzaad zit in die orde van grootte wat voor dat gewas een toename met 3 procent betekent.

Of registreer je om te kunnen reageren.