Akkerbouw

Nieuws

FAVV blijft tegen verstrekken gegevens over telers

Brussel - De Belgische voedselautoriteit FAVV blijft tegen het verstrekken van informatie over individuele aardappeltelers aan Breeders Trust.

Maar het Belgische voedselagentschap werkt wel mee aan een onderzoek van de rechtbank in Brussel.

Dat zegt woordvoerder Geert de Poorter van de FAVV. “We leven in een rechtstaat en werken dus mee met de rechtbank. Maar wij zijn principieel tegen het geven van informatie over individuele aardappeltelers aan derden, omdat volgens ons de wet op de privacy dit verbiedt.”

Licentie-controleorganisatie Breeders Trust is een samenwerkingsverband van zeven Europese pootgoedhandelshuizen voor de inning van kwekersrechten op beschermde aardappelrassen. Breeders Trust had de FAVV voor de rechter gedaagd omdat de voedselautoriteit gegevens heeft over rassen en arealen per individuele teler.

De Rechtbank van Koophandel in Brussel gaf toestemming om beslag te leggen op informatie van de FAVV over een aantal aardappeltelers. De rechtbank heeft een deskundige aangewezen die gaat adviseren of deze informatie nodig is om de regelgeving over het kwekersrecht te handhaven. De FAVV wacht het advies van de deskundige aan de rechtbank af voor besloten wordt tot verdere stappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.