Akkerbouw

Nieuws 236 x bekeken

Exporteur: ramp dreigt voor aardappelsector

Tuitjenhorn – De export van aardappelen naar Rusland dreigt op een ramp af te koersen, zegt Piet Blankendaal van AGF-handelsbedrijf Blankendaal Trade uit Tuitjenhorn. Hij vraagt hulp aan het landbouwministerie.

De export van aardappelen uit België, Nederland en Frankrijk naar Rusland werd afgelopen najaar belemmerd door de vondst van aardappelcystenaaltjes in exportpartijen.

Nu dreigen aardappelen te moeten worden gewassen. Absolute onzin, zegt Blankendaal. ”Ze worden wel schoon en je spoelt het aaltje wel weg, maar onderweg naar Sint Petersburg loop je risico dat de aardappelen bederven. Dan is het einde verhaal.” Blankendaal vraagt om overleg op topniveau tussen de beide landen.

Een woordvoerder van het ministerie van ELI geeft aan dat er gesprekken zijn. ”Rusland heeft eens in de zoveel tijd moeite met import van verschillende producten en daar spreken we regelmatig met de Russen over. Twee tot drie weken geleden heeft minister Verhagen nog gesproken met zijn Russische collega.”

Dat is onvoldoende volgens Blankendaal. ”Verhagen heeft geen verstand van aardappelen. We hebben iemand als ex-minister Cees Veerman nodig om dit op te lossen. Een topfiguur met verstand van aardappelen.”

De aardappeluitvoer naar Rusland is bepalend voor de prijs, zegt Blankendaal. ”Voor een aaltje is dat eigenlijk onzin, want er gaat geen Rus aan dood. Er staat veel op het spel. Het aardappelsorterende bedrijfsleven moet de hand ook in eigen boezem steken, want er moet beter worden gelet op kwaliteit van re-export.”

Of registreer je om te kunnen reageren.